Παρουσίαση της εξαγωγικής δραστηριότητας της BIOFIAL HYDRAULICS στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Τα τελευταία χρόνια, η εξωστρέφεια της ελληνικής επιχείρησης, BIOFIAL HYDRAULICS, αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Σε τακτά χρονικά διαστήματα λαμβάνει μέρος σε επιχειρηματικές αποστολές, forum και σε διεθνής εκθέσεις, εκπροσωπώντας την ελληνική βιομηχανία της Βορείου Ελλάδος. Ταυτόχρονα, επί σειρά ετών συμμετέχει στις σημαντικότερες κλαδικές διεθνείς διοργανώσεις που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό, ενώ πρόσφατα διακρίθηκε για τις επιδόσεις της στην ανάπτυξη εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας με το Bronze βραβείο της κατηγορίας “Top Industrial Export Company” στα φετινά Greek Export Awards 2015. Σήμερα παράγει και διανέμει τα ποιοτικά και καινοτόμα υδραυλικά προϊόντα της σε 44 χώρες του κόσμου, στις πέντε ηπείρους, από τη Ν. Ζηλανδία έως και την Ινδία και από την Βραζιλία ως την Κίνα.  

 

Σε 44 χώρες της υφηλίου έχει σήμερα παρουσία η βιομηχανία

Βλέψεις για την αγορά της Β. Αμερικής έχει η ελληνική BIOFIAL HYDRAULICS το 2016

 

Η ενίσχυση της εξαγωγικής της παρουσίας σε νέες αγορές, η αύξηση των εξαγωγών σε σχέση με τις εγχώριες πωλήσεις και η είσοδος των προϊόντων της σε στρατηγικές αγορές της Κίνας και της Ρωσίας, αποτέλεσαν ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα 2015 για την ελληνική επιχείρηση Biofial Α.Ε. Το γεγονός ότι η Biofial εξάγει πλέον στην Κίνα, στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου, αλλά και ταυτόχρονα στην αγορά από την οποία η συντριπτική πλειοψηφία εισάγει και εμπορεύεται προϊόντα, συνιστά ένδειξη της δυναμικής που αναπτύσσει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια.

«Η Biofial AE εξάγει ήδη σε 44 χώρες της υφηλίου. Κάθε αγορά στην οποία έχουμε παρουσία, επιδέχεται ενδυνάμωση και κάθε δυναμική αγορά στην οποία δεν δραστηριοποιούμαστε αποτελεί στόχο, μιας και η διεθνοποίηση του brand βρίσκεται στον πυρήνα της στρατηγικής μας» όπως επισημαίνει στην «Η» η Φωτεινή Χατζηευστρατίου, οικονομική διευθύντρια της επιχείρησης, τονίζοντας πως «για το 2016 κύριο στρατηγικό στόχο συνιστά η είσοδος των ποιοτικών προϊόντων μας στη Βόρεια Αμερική, έχοντας καταβάλει πολύ εντατικές προσπάθειες εδώ και ένα έτος και ως εκ τούτου αναμένουμε να αποδώσουν. Επίσης, η ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος το οποίο θα προστεθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 στο εύρος των προϊόντων της, αναμένεται να συμβάλει θετικά στην ισχυροποίηση της διεθνή παρουσίας μας».

Του Κοσμά Ζακυνθινού

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ στις 16-17 Ιανουαρίου 2016 όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

Printed Post Hmerisia s

 

Μπορείτε να δείτε την ηλεκτρονική δημοσίευση σε αυτόν τον σύνδεσμο.

“Ελεύθεροι Πολιορκημένοι: Επιχειρώντας στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015”

3X9sOJCPOsGr2h6M43sb

 

«Άκρα του τάφου σιωπὴ στὸν κάμπο βασιλεύει·
Λαλεῖ πουλί, παίρνει σπειρί, κι η᾿μάνα τὸ ζηλεύει.
Τὰ μάτια ἡη πείνα ἐμαύρισε· στὰ μάτια ἡη μάνα μνέει·
Στέκει ο Σουλιώτης ὁο καλὸς παράμερα, καὶ κλαίει:
«Έρμο τουφέκι σκοτεινό, τί σ’᾿ ἔχω ῾γὼ στὸ χέρι;
ὉΟπουῦ σὺ μουὔγινες βαρὺ κι ὁο Αγαρηνὸς τὸ ξέρει.»

Ελεύθεροι Πολιορκημένοι
Διονύσιος Σολωμός  

 

Εδώ και σχεδόν ένα μήνα, από την επιβολή των capital controls, την βραχεία (και επί της ουσίας συνεχιζόμενη) αργία των τραπεζών και όλων των κοσμοϊστορικών γεγονότων που συμβαίνουν την τελευταία περίοδο στην χώρα μας, νιώθω “ελεύθερη πολιορκημένη”. Μια εκ των πολλών “ελεύθερων πολιορκημένων” επιχειρηματιών που προσπαθούν να μην τα παρατηρούν, να μην παραδώσουν τα όπλα, να μην αφήσουν τους κόπους χρόνων να χαθούν.

Βαριές κουβέντες, θα αντιτάξουν οι ιδεολόγοι. Ίσως. Αλλά, πώς αλλιώς μπορεί να νιώθει κανείς, όταν η χώρα (και η κυβέρνηση της) “έδωσε στην Δημοκρατία μια τονωτική ένεση”, εντός των συνόρων της, όμως απειλεί με ασφυξία και αφανισμό τις επιχειρήσεις της και ιδίως τις λιγοστές εξωστρεφείς επιχειρήσεις που διαθέτει; Τι άλλο μπορεί να αισθάνεται ένας επιχειρηματίας, όταν στην χώρα της δημοκρατίας και εν μέσω ενός τοξικού περιβάλλοντος αβεβαιότητας και κατάρρευσης, οι κυβερνώντες απαγορεύουν με τον πιο αντιδημοκρατικό τρόπο στις εναπομείνασες ελληνικές επιχειρήσεις με διεθνή δραστηριότητα το αυτονόητο: να λειτουργήσουν.  

Άκρα του τάφου σιωπή στον ελληνικό κάμπο βασιλεύει εδώ και χρόνια. Δεν αποτελεί είδηση αυτό. Τους τελευταίους όμως μήνες, αυτή η “σιωπή τάφου” έγινε πλέον ταφόπλακα για όποια υποτυπώδη επιχειρηματική δραστηριότητα συνέχισε να πραγματοποιείται εντός της επικράτειας. Για όσες ελληνικές επιχειρήσεις κατάφεραν με κόπο και πολλές αντικειμενικές δυσκολίες να περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας, ο ποιητής περιγράφει την κατάσταση με τον πιο γλαφυρό τρόπο: “Λαλεῖ πουλί, παίρνει σπειρί, κ᾿ ἡ μάνα τὸ ζηλεύει”. 
Ναι, αυτό (και το προηγούμενο, και το πιο προηγούμενο) κράτος ζηλεύει, φθονεί και τελικά προσπαθεί να εξοντώσει το “πουλί που λαλεί και παίρνει σπυρί”, την επιχείρηση, δηλαδή, που έχει ακόμα μια κάποια δραστηριότητα, που απασχολεί ακόμα κάποιους εργαζόμενους, που κάνει ακόμα κάποιες μικρές επενδύσεις, που πληρώνει ακόμα εργοδοτικές εισφορές και μισθούς, που συνεισφέρει ακόμα στον απύθμενο κρατικό προϋπολογισμό φορολογούμενη με ληστρικούς συντελεστές, που ακόμα επιβιώνει σε ένα τουλάχιστον εχθρικό για την επιχειρηματικότητα περιβάλλον.
Τι κι αν “τα μάτια η πείνα εμαύρισε”; Προφανώς αρκεί το ότι θα πεινάσουμε όλοι μαζί, μέσα στα πλαίσια αυτής της ιδιότυπης δημοκρατίας στην οποία ζούμε και δραστηριοποιούμαστε και την οποία κάναμε καραμέλα και την πιπιλίζουμε στα χείλη μας, ώστε να διασκεδάσουμε την πείνα μας. Ας μιλήσουν οι γνωρίζοντες, ας ευαγγελιστούν θεωρίες παιγνίων και συνωμοσίας, δημιουργικής ή καταστροφικής ασάφειας, αλλά εγώ ξέρω ότι την αγελάδα που σου δίνει γάλα, δεν την σφάζεις για το κρέας της. 

Τα τελευταία χρόνια κυριάρχησε η εντύπωση ότι όσες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχαν μια σοβαρή εξαγωγική δραστηριότητα ήταν “τυχερές” ή “ευνοημένες”. Είναι ποτέ δυνατόν να χαρακτηρίζεται μια επιχείρηση τυχερή ή ευνοημένη επειδή παράγει προϊόντα ή διαθέτει υπηρεσίες που μπορούν να σταθούν επάξια στις διεθνείς αγορές; Είναι ποτέ δυνατόν μια επιχείρηση ή ένας επιχειρηματίας να είναι ευνοημένος επειδή εξάγει; Ποιος, πότε και πώς τους ευνόησε;
Η μάνα (το κράτος) που ζηλεύει; Αλλά σε μια κοινωνία (και κατ’ επέκταση σε μια οικονομία) που η αριστεία εξοβελίζεται από το εκπαιδευτικό σύστημα και αντιμετωπίζεται ως στρεβλή φιλοδοξία, πώς αλλιώς θα χαρακτηριζόταν η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση, που παρά τα μύρια όσα προβλήματα, συνεχίζει την προσπάθεια της και καταφέρνει να επιβιώνει και ακόμα-ακόμα, να αναπτύσσεται στα μέτρα που οι δυνάμεις της και οι αντίξοες συνθήκες το επιτρέπουν;

Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς, πώς είναι δυνατόν με τα όσα συμβαίνουν εντός της χώρας, οι επιχειρήσεις αυτές να καταφέρνουν να μην απολέσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, των διεθνών πελατών και προμηθευτών τους, μιας και πολύ λόγος γίνεται τελευταία περί εμπιστοσύνης; Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς, πόσο εύκολο είναι για μια ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση, και ένα παραπάνω για μια ελληνική επιχείρηση που παράγει ένα βιομηχανικό ή ένα τεχνολογικό προϊόν, να πείσει τους δυνητικούς πελάτες της να την εμπιστευτούν και να εισέρθει σε μια νέα αγορά;
Σας πληροφορώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο. Πιθανότατα το δυσκολότερο στάδιο σε μια συνεργασία είναι αυτό του να πείσεις τον διεθνή πελάτη ότι είσαι ελληνική παραγωγική επιχείρηση, αλλά είσαι ικανή να παράγεις, είσαι ικανή να λειτουργήσεις ως αξιόπιστος προμηθευτής που δεν θα τους εκθέσεις με την ποιότητα του προϊόντος, με τους χρόνους παράδοσης, με ασταθή τιμολογιακή πολιτική, με την εξυπηρέτηση μετά την πώληση και με τον τρόπο που λειτουργείς σε όλους τους επιμέρους τομείς μιας διεθνής συνεργασίας. Γιατί αν ο σκόπελος του να πείσεις τον συνεργάτη σου ότι είσαι αξιόπιστος συνεργάτης ξεπεραστεί, τότε πράγματι, οι πιθανότητες επίτευξης μιας επιτυχημένης συνεργασίας είναι ιδιαιτέρως θετικές.

Ας μην ξεχνάμε ότι η ελληνική μικρομεσαία εξαγωγική επιχείρηση αγωνίστηκε να ξεπεράσει την περίοδο  2010-2012  της εντονότατης δυσπιστίας των αγορών, μια περίοδο, που σημειωτέον, όταν σύστηνες σε κάποια διεθνή διοργάνωση το προϊόν σου ως ελληνικό, ο συνομιλητής κυριολεκτικά γυρνούσε την πλάτη και έφευγε. Έκτοτε, κατάφερε να συνάψει διεθνείς συνεργασίες και να μπει σε νέες αγορές, εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας, αλλά και διατλαντικά. Και να λοιπόν, σήμερα που βρίσκεται και πάλι στο σημείο μηδέν: η εμπιστοσύνη που τα τελευταία χρόνια χρήστηκε βήμα-βήμα και αποτέλεσε διαβατήριο για την εξαγωγική της δραστηριότητα, έχει και πάλικλονιστεί, ίσως ανεπανόρθωτα. Τον τελευταίο μήνα πελάτες φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να παραλάβουν τις παραγγελίες που έχουν αναθέσει σε ελληνικές επιχειρήσεις και στρέφονται πλέον προς τους διεθνείς ανταγωνιστές μας, οι οποίοι καραδοκούν. Προμηθευτές φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν και αρνούνται να παραδώσουν πρώτες ύλες δημιουργώντας ανεπάρκεια και ασφυξία στην ελληνική αγορά.

Ας μιλήσει, λοιπόν, κάποιος ιθύνων για αυτή την απώλεια, την απώλεια της εμπιστοσύνης που υφίστανται τόσο άδικα οι ελληνικές επιχειρήσεις και χάνουν σήμερα, όχι από δίκη τους υπαιτιότητα, το πολυτιμότερο κεφάλαιο που διαθέτουν: το να θεωρούνται από τους διεθνείς συνεργάτες τους αξιόπιστοι. Μην βιαστείτε να κρίνετε υπερβολή τον χαρακτηρισμό “πολυτιμότερο κεφάλαιο”, δεν είναι.
Όταν μια επιχείρηση και κατ’ επέκταση ένας επιχειρηματίας, που προέρχονται από μια τόση βαθιά διεφθαρμένη χώρα, που κυβερνάται τις τελευταίες δεκαετίες από τους πιο διεφθαρμένους πολιτικούς και που μαστίζεται μέσα σε ένα διαφθαρμένο οικοσύστημα από αμέτρητες αυτοάνοσες παθογένειες, αλλά έχουν καταφέρει παρ’ όλα αυτά, να θεωρούνται έμπιστοι από πελάτες και προμηθευτές διεθνώς, τότε σίγουρα δεν πρόκειται για υπερβολή το να θεωρείται αυτή η εμπιστοσύνη των διεθνών εμπορικών εταίρων μας ως πολύτιμο κεφάλαιο. 

Δεν ξέρω τι είδους “τουφεκιά” αλλά και τι έντασης αντοχές διαθέτει η κάθε μια ελληνική επιχείρηση. Σίγουρα για να μπορούν να δραστηριοποιούνται διεθνώς διαθέτουν, παρ’ όλες τις αντιξοότητες, κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα που τις καθιστούν για κάποιο λόγο ανταγωνιστικές. Αυτή όμως την στιγμή όποιο κι αν είναι το “τουφέκι”, οποίο κι αν είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα, η ελληνική εξωστρεφής επιχείρηση παραπαίει και ο Έλληνας επιχειρηματίας παραμιλά: “Ἔρμο τουφέκι σκοτεινό, τί σ᾿ ἔχω ῾γὼ στὸ χέρι; / Ὁποῦ σὺ μοὔγινες βαρὺ κι ὁ Ἀγαρηνὸς τὸ ξέρει».
Γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι “Αγαρηνοι”, οι ισχυροί ανταγωνιστές των ελληνικών επιχειρήσεων, στα γύρω σύνορα μας, αλλά και άλλοι πιο μακρόθεν, “σαν έτοιμοι από καιρό” παραμονεύουν και καιροφυλακτούν, ακονίζουν μαχαίρια και νύχια για να εκμεταλλευτούν την δίκη μας αδυναμία και να επωφεληθούν καρπωμένοι τα κέρδη της δίκης μας ζημιάς. Έτσι επιβάλλουν οι κανόνες. Έξαλλου, πώς να κατηγορήσεις τον ανταγωνιστή για το ότι εποφθαλμιά τους πελάτες και τις αγορές σου, όταν η ίδια σου η “μάνα”, το κράτος σου, δηλαδή, ζηλεύει και σου δημιουργεί τόσα απροσπέλαστα εμπόδια;

Τα πράγματα είναι απλά: Η ελληνική μικρομεσαία επιχείρηση και κυρίως η εξαγωγική επιχείρηση, αυτή που στην δημαγωγική θεωρία των προεκλογικών μπαλκονιών αποτελεί “τον πυλώνα της ανάπτυξης” που “θα σύρει το άρμα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας” σήμερα είναι μια ελεύθερη πολιορκημένη επιχείρηση. Ελεύθερη κατ’ επίφαση, γιατί ελεύθερη αφήνεται μόνο στην πτώση της. Και πολιορκημένη επί της ουσίας, γιατί όχι απλά είναι πολιορκημένη μέσα στην ίδια της την χώρα, αλλά είναι δέσμια χρόνιων και νέων καταστρεπτικών πολιτικών και πρώην και νυν πολιτικάντηδων.

Και ασχέτως αν η οικονομική πτώχευση αυτής της χώρας, με τεχνικούς όρους, δεν έχει επέλθει ακόμα, η πραγματική πτώχευση της έχει από καιρό επέλθει και είναι και ορατή και απτή και αδιαμφισβήτητη από τους εναπομείναντες ρεαλιστές. Και αφού αναφέρθηκα παραπάνω σε μεγάλες έννοιες όπως η ελευθερία, θα μου επιτρέψετε να κλείσω σημειώνοντας ότι η πτώχευση που έχει ήδη επέλθει είναι πρωτίστως ηθική και πνευματική. Και εκτός από την καταβαραθρωμένη οικονομία μας, αυτή η πτώχευση μαστίζει πλέον και την πολύπαθη ελληνική κοινωνία με ανυπολόγιστες και ανεπανόρθωτες συνέπειες.

 

 

Της Φωτεινής Κ. Χατζηευστρατίου

 

Το παρών κείμενο δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική οικονομική εφημερίδα Voria.gr στις 25.07.15

Σε αυτόν τον σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τη δημοσίευση.

Μία νέα δημοσίευση από το επιστημονικό προσωπικό της BIOFIAL HYDRAULICS

ANELKISTIRAS

 

Ενεργειακή απόδοση υδραυλικών ανελκυστήρων – Πραγματικότητα και προοπτικές

Οι υδραυλικοί ανελκυστήρες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη χώρα μας για έναν βασικό λόγο, αυτόν της ύπαρξης κτηρίων μέσου ύψους στην πλειοψηφία της ελληνικής επικράτειας. Στην πράξη το κόστος εγκατάστασης των υδραυλικών ανελκυστήρων είναι χαμηλότερο έναντι των μηχανικών, για κτήρια έως έξι ορόφων και αυτό αποτελεί την αιτία του γεγονότος ότι η πλειοψηφία των ανελκυστήρων στην Ελλάδα είναι υδραυλικοί.

Οι υδραυλικοί ανελκυστήρες πλεονεκτούν σε πολλούς τομείς έναντι των μηχανικών, με κύριο παράγοντα επιλογής τους το κόστος, όπου οι υδραυλικοί συγκριτικά υπερτερούν. Την τελευταία πενταετία όμως, υπάρχει αφύπνιση όσον αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας και το ενεργειακό αποτύπωμα των εγκαταστάσεων και όπως είναι φυσικό, το σύστημα του ανελκυστήρα ενός οικοδομήματος αξιολογείται πλέον και για αυτή του την διάσταση.

Εκ πρώτης όψεως, οι υδραυλικοί ανελκυστήρες παρουσιάζουν αρκετά βεβαρημένη ενεργειακή επίδραση έναντι των μηχανικών, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της εγκατεστημένης ισχύος και της κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό οφείλεται κυρίως  στην αρχή της λειτουργίας τους και θα μπορούσε να επικαλεστεί κανείς ότι αποτελεί ένα «ψυχολογικό μειονέκτημα» που δεν ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό αν αναλογιστούμε ότι ναι μεν ένας υδραυλικός ανελκυστήρας απαιτεί συνήθως τριπλάσια ισχύ από έναν μηχανικό, αλλά, από την άλλη πλευρά η ισχύς καταναλώνεται μόνο κατά την άνοδο και όχι κατά την κάθοδο.

Έχει ενδιαφέρον, λοιπόν, να εστιάσουμε στην πραγματικότητα αναλυτικότερα, καθώς και στις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα αυτό, ώστε να διακρίνουμε ορισμένα σημαντικά σημεία, τα οποία μπορεί να παρουσιάζονται αρχικά σαν «πράσινα» μειονεκτήματα των υδραυλικών ανελκυστήρων, αλλά αν εμβαθύνουμε σε αυτά θα μπορέσουμε να κατανοήσουμε ότι η ενεργειακή τους κατανάλωση δεν είναι μεγαλύτερη από εκείνη των συμβατικών μηχανικών.

Ως γνωστόν, οι αδυναμίες του υδραυλικού ανελκυστήρα διακρίνονται σε δύο ενεργοβόρα σημεία. Αυτά είναι οι απώλειες κατά την μεταβολή της ταχύτητας ανόδου και ο συνολικός βαθμός απόδοσης των συμβατικών μονάδων ισχύος.

Α. Απώλειες κατά την μεταβολή της ταχύτητας ανόδου.

Σε κάθε υδραυλικό ανελκυστήρα, χωρίς Inverter, καθ’ όλη την φάση της επιτάχυνσης, της κίνησης με σταθερή ταχύτητα και της επιβράδυνσης, η αντλία του ανελκυστήρα καταναλώνει κατά την άνοδο τη μέγιστη απαιτούμενη ισχύ. Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ η ταχύτητα του θαλάμου αυξάνεται ή μειώνεται με ένα σταθερό ρυθμό, η αντλία παρέχει συνεχώς το σύνολο της παροχής (άρα και ο κινητήρας το σύνολο της ισχύος του) και το μέρος που περισσεύει επιστρέφει στη δεξαμενή και γίνεται θερμότητα. Η ποσότητα της ενέργειας που χάνεται εξαρτάται από τους χρόνους επιτάχυνσης και επιβράδυνσης. Οι χρόνοι αυτοί εξαρτούνται κυρίως από την ονομαστική ταχύτητα του ανελκυστήρα, καθώς συνήθως ο ρυθμός μεταβολής της ταχύτητας, για λόγους άνεσης, είναι περίπου σταθερός. Πρακτικά αυτό σημαίνει πώς όσο μεγαλύτερη ταχύτητα έχει ένας ανελκυστήρας, τόσο μεγαλύτερη ενέργεια χάνει σε κάθε επιτάχυνση και επιβράδυνση, ιδίως καθώς μεγαλώνουν οι χρόνοι αυτών.

Η λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα είναι μία και γνωστή: η χρήση Inverter VVVF. Με την χρήση του Inverter VVVF μπορούμε να επιταχύνουμε τον ανελκυστήρα χρησιμοποιώντας πάντοτε την ισχύ που χρειαζόμαστε, χωρίς να έχουμε τις απώλειες των συμβατικών βαλβίδων. Η βασική επιλογή που δίνει το Inverter είναι ο έλεγχος της κίνησης μέσα σε συγκεκριμένα όρια επιτάχυνσης και φυσικά ισχύος, εάν προκύπτει τέτοιο θέμα με την ηλεκτρική εγκατάσταση του ανελκυστήρα. Για να χρησιμοποιηθεί το Inverter για τον έλεγχο του ανελκυστήρα χρειάζεται διαφορετικής αρχιτεκτονικής βαλβίδα ελέγχου, καθώς και πολλές παραμέτρους οι οποίοι θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν. Βασικότερη είναι η ογκομετρική απόδοση της αντλίας.

Παραλληλίζοντας την αντλία με τον συμπλέκτη μεταξύ κινητήρα και λαδιού, η ογκομετρική απόδοση είναι πρακτικά αντιστρόφως ανάλογη του πατιναρίσματος. Οι απώλειες των αντλιών που κατά βάση χρησιμοποιούνται στην βιομηχανία του υδραυλικού ανελκυστήρα είναι σημαντικές και εξαρτώνται από τον ρυθμό περιστροφής της. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ο απ’ ευθείας έλεγχος των στροφών στο κινητήρα δεν μας δίνει ικανοποιητική εικόνα για την ταχύτητα του θαλάμου, καθώς από ένα όριο στροφών και κάτω, η αντλία πρακτικά δεν λειτουργεί. Οι παραλλαγές που έχουν προταθεί για τον αξιόπιστο έλεγχο της κίνησης του θαλάμου είναι διάφορες και κυρίως έχουν να κάνουν με τον έλεγχο της ροής του λαδιού. Μολονότι η χρήση αισθητήρα θαλάμου δίνει τον απόλυτο έλεγχο της κίνησης, η ανάπτυξη συστημάτων μέτρησης ροής με αντιστάθμιση της θερμοκρασίας δίνουν ένα εξίσου αποτελεσματικό, αλλά και πιο αξιόπιστο σύνολο.

Η χρήση του Inverter, όπως έχει προκύψει από πειραματικά αποτελέσματα, μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας έως και 60% σε ανελκυστήρες με συχνή χρήση. Καθότι η εξοικονόμηση είναι ιδιαιτέρως σημαντική, δεν είναι παράξενο ότι διατίθενται ολοκληρωμένες λύσεις μετατροπής συμβατικών μονάδων σε Inverter με ελάχιστες μετατροπές  σε μονάδα και πίνακα. Από οικονομικής απόψεως, μία τέτοια εξοικονόμηση μπορεί να αποσβέσει το κόστος μετατροπής ακόμη και σε λιγότερο από 3 έτη. Για παράδειγμα, η ευρέως γνωστή γερμανική εταιρία Blain Hydraulics GmbH, έχοντας στο ενεργητικό της αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες συμβατικές βαλβίδες σε χρήση παγκοσμίως, έχει εξελίξει ένα τέτοιο σύνολο. Χαρακτηρίζεται από την εύκολη αντικατάσταση της συμβατικής βαλβίδας και συνοδεύεται από τα Inverter της εταιρείας Yaskawa, με εξειδικευμένο πρόγραμμα για υδραυλικούς ανελκυστήρες.

Η εξοικονόμηση ενέργειας αυτή της τάξεως σε πολλές περιπτώσεις λύνει και ένα άλλο εν γένει πρόβλημα του υδραυλικού ανελκυστήρα. Το πρόβλημα αυτό είναι η υπερθέρμανση του λαδιού σε εγκαταστάσεις με συχνή χρήση. Οι ανελκυστήρες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα έχουν πολλές κινήσεις και σε αυτούς επιτυγχάνουμε και την μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας. Σε ένα πλήρη κύκλο κίνησης του ανελκυστήρα η ενέργεια που καταναλώνεται κατά την λειτουργία του κινητήρα μεταλλάσσεται τελικά σε θερμότητα. Είναι λοιπόν σαφές ότι όσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνουμε, τόσο μικρότερη είναι η θερμοκρασία του λαδιού. Η συνήθης λύση σε τέτοιο πρόβλημα ήταν η τοποθέτηση ψύκτη λαδιού. Δεδομένου ότι η εξοικονόμηση σε ανελκυστήρα με συχνή χρήση φτάνει έως 60% και ότι το κόστος του ψύκτη είναι της ίδιας τάξης μεγέθους με την τοποθέτηση Inverter, είναι εύκολα αντιληπτό ότι η απόσβεση της μετατροπής γίνεται  σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Β. Βαθμός απόδοσης μονάδας ισχύος

Τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια πολλά δεδομένα αλλάξανε στον υδραυλικό ανελκυστήρα, αλλά και μερικά παρέμειναν ίδια. Αξίζει να αναφερθεί ότι το σύνολο εμβαπτιζόμενος κινητήρας – κοχλιωτή αντλία είναι σημείο αναφοράς τις τελευταίες δεκαετίες. Βασικοί λόγοι που αυτός ο συνδυασμός είναι τόσο δημοφιλής είναι το αφ’ ενός το χαμηλό κόστος του και αφ’ ετέρου το χαμηλό επίπεδο θορύβου του.

Η τοποθέτηση του κινητήρα μέσα στο λάδι έχει το πλεονέκτημα της άμεσης ψύξης της περιέλιξης του από αυτό. Συνυπολογίζοντας ότι ο κινητήρας λειτουργεί για περιορισμένο χρόνο και με διαστήματα στάσης μεγαλύτερα από τα διαστήματα λειτουργίας, δηλαδή σε κύκλο φορτίου (duty  cycle) S4, τότε έχουμε έναν κινητήρα εξαιρετικά φθηνό, αλλά και αξιόπιστο. Ενδεικτικά το κόστος ενός εμβαπτιζόμενου κινητήρα 30HP είναι συγκρίσιμο με αυτό ενός συμβατικού κινητήρα 10HP. Τα μειονεκτήματα αυτής της εφαρμογής οφείλονται και πάλι στο λάδι. Οι υδροδυναμικές τριβές ενός ρότορα που γυρίζει στις 2800rpm μέσα στο λάδι αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Η χρήση του λαδιού ως ψυκτικού μέσου ανεβάζει περαιτέρω την θερμοκρασία, όχι μονό από την ενέργεια που παράγεται κατά τον κύκλο λειτουργίας, αλλά επιπροσθέτως και από τριβές που δημιουργούνται. Το αποτέλεσμα είναι ένας εξαιρετικά μικρός βαθμός απόδοσης του κινητήρα, ο οποίος ακόμη και με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές δεν μπορεί να ξεπεράσει το 82%, που είναι 10% μικρότερο από τους σύγχρονους εξωτερικούς κινητήρες EFF2.

Η κοχλιωτή αντλία έχει πολύ χαμηλό κόστος, ακόμα και για αρκετά μεγάλες παροχές και εξαιρετικά χαμηλή στάθμη θορύβου, συγκρινόμενη με τις συνηθισμένες αντλίες υδραυλικών συστημάτων. Η χρήση της κοχλιωτής αντλίας στους υδραυλικούς ανελκυστήρες φαντάζει μονόδρομος ακόμη και σήμερα. Άλλωστε, τελευταία προτάθηκαν εξωτερικοί κινητήρες υψηλής απόδοσης για συνεργασία με κοχλιωτές αντλίες. Βέβαια, αυτή η λύση ακούγεται μάλλον παράλογη, εάν συνυπολογίσουμε τον βαθμό απόδοσης της αντλίας, ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να φτάσει στο 75%. Η απόδοση αυτή είναι εξαιρετικά χαμηλή εάν συγκριθεί με άλλου τύπου αντλίες και συνεπώς συνιστά σημαντικό μειονέκτημα. Πλέον, λόγω της προόδου της μηχανουργικής, της μεταλλογνωσίας και της μηχανικής ρευστών έχουμε στη διάθεσή μας αντλίες πολύ υψηλής απόδοσης, πάνω από 90%, και χαμηλής στάθμης θορύβου. Φυσικά, το κόστος μίας τέτοιας αντλίας είναι πολλαπλάσιο σε σύγκριση με αυτό μίας κοχλιωτής.

Εκτιμώντας τον συνολικό βαθμό απόδοσης που διαθέτουμε με το κλασικό συνδυασμό εμβαπτιζόμενου κινητήρα – κοχλιωτής αντλίας φτάνουμε στην καλύτερη περίπτωση στο πενιχρό 0,82 x 0,75 = 0,615 ή 61,5%. Χρησιμοποιώντας έναν συμβατικό κινητήρα υψηλής απόδοσης και μία αντίστοιχη αντλία μπορούμε να πετύχουμε απόδοση: 0,92 x 0,92 =0,85 ή 85%. Όπως γίνεται ευκόλως κατανοητό, μία τέτοια λύση έχει τουλάχιστον 38% μεγαλύτερη απόδοση, μία βελτίωση διόλου ευκαταφρόνητη. Φυσικά, το συνολικό κόστος αυτής της λύσης είναι αρκετά υψηλότερο, αλλά όπως πάντα, αποσβένεται από την εξοικονόμηση.

Συμπεράσματα

Ο υδραυλικός ανελκυστήρας έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης αναφορικά με την απόδοσή του. Αφενός η χρήση Inverter και αφετέρου η χρήση υψηλής απόδοσης κινητήρα και αντλίας, μπορούν να επιφέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ήδη, πολλές εφαρμογές με το σύνολο των ανωτέρω αναφερόμενων βελτιώσεων δείχνουν προς τη σωστή κατεύθυνση. Βέβαια, το επιπλέον κόστος είναι σημαντικό και ο χρόνος απόσβεσης εξαρτάται από τη χρήση του ανελκυστήρα και φυσικά το κόστος της ενέργειας.

Στην Ελλάδα οι εφαρμογές αυτού του τύπου είναι ελάχιστες και περισσότερο επιλέχθηκαν κυρίως λόγω χαμηλής εγκατεστημένης ισχύος, παρά για εξοικονόμηση ενέργειας. Στη βόρεια Ευρώπη, όμως, αυτές οι λύσεις δεν θεωρούνται τόσο «εξωτικές», αφού και το κόστος της ενέργειας είναι σημαντικά υψηλότερο και η οικολογική συνείδηση των πολιτών εντονότερη, ώστε να δικαιολογεί και αποδέχεται το επιπλέον κόστος.

Όλα δείχνουν ότι αυτή θα είναι η μελλοντική μορφή των υδραυλικών ανελκυστήρων, καθώς όσο περνούν τα χρόνια, δίνεται ολοένα μεγαλύτερη έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας. Τα πράσινα πλεονεκτήματα των υδραυλικών ανελκυστήρων θα ξεκινήσουν να γίνονται εμφανή, είτε εξετάζοντας συνολικά το σύστημα του υδραυλικού ανελκυστήρα ενός οικοδομήματος, είτε μεμονωμένα τον κάθε παράγοντα που τον χαρακτηρίζει.

 Θεοχάρης Χ. Δημήτριος

Μηχανολόγος – Μηχανικός Α.Π.Θ.

Διευθυντής Παραγωγής Βιομηχανίας Υδραυλικών Συστημάτων Ανύψωσης BIOFIAL A.E.

 

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΑΝΕΛΚΥΣΤΗΡΑΣ (Τεύχος 74 • Έτος 23ο)

Σε αυτό το σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο με την μορφή που αυτό δημοσιεύθηκε.

Νέα Γυναίκα Επιχειρηματίας: To be or not to be?

eb0538674fb397d61e8b403d3a6ac65a_L

 

Την προηγουμένη εβδομάδα, είχα την χαρά και την τιμή να είμαι προσκεκλημένη ως εισηγήτρια στο Πανελλήνιο Συμπόσιο Επιχειρηματικότητας της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Αποδέχτηκα την πρόσκληση κυρίως γιατί μου προτάθηκε η εισήγηση να είναι βιωματική και όχι θεωρητική για το θέμα της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Αν και συμμετέχω ενεργά σε φορείς και δράσεις που αφορούν στην γυναικεία επιχειρηματικότητα, οφείλω να ομολογήσω ότι, ιδιαιτέρως τον τελευταίο καιρό που η επιχειρηματική δραστηριότητα μαστίζεται ανελέητα από τόσους καθοριστικούς εξωγενείς και ενδογενείς παράγοντες, όλη η θεωρία περί εμποδίων, στερεοτύπων και δυσκολιών για τις γυναίκες που επιχειρούν, για εμένα προσωπικά αποτελεί δευτερεύον ζήτημα.

Πρεσβεύοντας, λοιπόν, την θέση ότι η επιχειρηματικότητα, και δη σε καιρούς κρίσης, δεν θα πρέπει να διαχωρίζεται σε γυναικεία ή αντρική, αλλά και γενικότερα, ότι δεν ωφελεί σε τίποτα να αναπαράγουμε, έστω ακούσια, στερεότυπα και νοοτροπίες που βασίζονται στο φύλο, την καταγωγή και την ηλικία, προσπάθησα να μεταφέρω στις απόψεις, τα βιώματα, τους προβληματισμούς και τις εμπειρίες μου ως νέα γυναίκα επιχειρηματίας και όχι ως υποστηρίκτρια του «Νέου Γυναικείου Κινήματος», όπως παρουσιάζεται η αυξανομένη επιχειρηματική δραστηριότητα των γυναικών σε πρόσφατο άρθρο της Natalie MacNeil στο περιοδικό Forbes.

Ως εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς επιχειρηματιών σε μια οικογενειακή μικρομεσαία επιχείρηση που δραστηριοποιείται εδώ και 40 χρόνια, παράγοντας ποιοτικά υδραυλικά συστήματα ανύψωσης, δηλαδή εξειδικευμένα βιομηχανικά προϊόντα, που πλέον εξάγονται σε ποσοστό 80% σε 19 χώρες παγκοσμίως, από την Σουηδία ως την Αργεντινή, η εμπειρία μου αναμφισβήτητα σχετίζεται με έναν «ανδροκρατούμενο» κλάδο, οπού πράγματι, η γυναικεία παρουσία είναι περιορισμένη. Βέβαια, αν αναλογιστώ και τα φοιτητικά μου χρόνια και εκεί το αντρικό στοιχείο ήταν ισχυρότερο: περισσότεροι καθηγητές απ’ ότι καθηγήτριες και περισσότεροι συμφοιτητές, απ’ ότι συμφοιτήτριες. Οι άντρες υπερτερούν αριθμητικά και στα περισσότερα συνέδρια, σεμινάρια και λοιπές επαγγελματικές ομάδες ή δράσεις στις οποίες συμμετέχω.

Η εικόνα, λοιπόν, του να συνεργάζομαι ή να διαπραγματεύομαι γύρω από ένα τραπέζι με άντρες συνεργάτες, όντας συνήθως η μόνη γυναίκα, μου είναι ιδιαίτερα οικεία πλέον. Αν και θα ήθελα να συναναστρέφομαι επαγγελματικά με περισσότερες ικανές και δραστήριες γυναίκες, ποτέ δεν αισθάνθηκα μειονεκτικά ως εργαζόμενη ή ως επιχειρηματίας λόγω φύλου.

Ομολογουμένως, υπήρξαν περιστατικά, κυρίως παλαιότερα, που δέχτηκα αμφισβήτηση λόγω του γεγονότος ότι είμαι γυναίκα και μάλιστα νέα, αλλά κρατώντας μια συνειδητοποιημένη στάση αυτοπεποίθησης, σοβαρότητας και ευθύνης, μπόρεσα να αντιμετωπίσω την οποία διστακτικότητα ή προκατάληψη και τελικά να κερδίσω όχι απλά τις εντυπώσεις, αλλά την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση όσων με αμφισβήτησαν. Και το συναίσθημα αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό και σε υποκινει πολύ θετικότερα, απ’ ότι μια defacto αποδοχή που μπορεί να σου προσφέρει το φύλο, η ιδιότητα ή θέση. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η αυτοπεποίθηση, η αυτοεκτίμηση και η πιστή σε αυτό που κάνεις και στον τρόπο με τον οποίο το κάνεις, είναι, αν όχι προαπαιτούμενο, τουλάχιστον ένα βασικότατο στοιχείο για την νέα γυναίκα που θέλει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά.

Η συναναστροφή μου με δραστήριες γυναίκες επιχειρηματίες διαφόρων κλάδων και ηλικιών επιβεβαιώνει στην πράξη την άποψη, ότι σχεδόν πάντα, η επιχειρηματική επιτυχία και η αυτοπεποίθηση είναι έννοιες άμεσα και στενότατα συνδεδεμένες. Πως όμως αποκτάται αυτή η πολυπόθητη αυτοπεποίθηση; Σίγουρα, ως ένα βαθμό σχετίζεται με την προσωπικότητα, όμως πιστεύω ότι η αυτοπεποίθηση και η αυτοεκτίμηση προέρχονται κυρίως από την δράση και όχι το αντίθετο. Η αυτοπεποίθηση πηγάζει από την ισχυρή θέληση, από την επιμονή και την υπομονή και κτίζεται με το δραστηριοποιόμαστε, κοινώς, με το να δουλεύουμε σκληρά και με συνέπεια. Ίσως στην περίπτωση της γυναικάς επιχειρηματία η αποδοχή και η εκτίμηση να μην είναι δεδομένες και να χρειάζεται να παράγει ουσιαστικότερο έργο για να γίνει αποδεκτή και να εκτιμηθεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι μπορεί να μην συμβεί αυτό, αν πράγματι έχει να επιδείξει έργο και συμπεριφορά που αξίζουν αποδοχής και εκτίμησης από συνεργάτες, εργαζόμενους, ακόμα και ανταγωνιστές.

Η πολυπλοκότητα των ρόλων στους οποίους καλείται να ανταπεξέλθει η γυναίκα επιχειρηματίας είναι επίσης ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει, καθορίζει και διαφοροποιεί τις γυναίκες συγκριτικά με τους άντρες στον επιχειρηματικό στίβο. Η γυναίκα επιχειρηματίας καλείται καθημερινά να συνδυάσει επιτυχώς τρεις απαιτητικότατους και ουσιαστικότατους ρόλους: αυτόν της εργαζόμενης, της μητέρας και της νοικοκυράς. Όσο κι αν άλλαξαν τα ήθη και όσο κι αν το σύγχρονο ζευγάρι επιμερίζεται την οικονομική συντήρηση και την ευθύνη της οικογένειας και του σπιτιού, ο συνδυασμός και η εκτέλεση των συγκεκριμένων ρόλων βαραίνει μονομερώς σχεδόν πάντα την γυναίκα. Ομολογώ, ότι το να καταφέρεις να ισορροπήσεις την οικογένεια και την επιχείρηση είναι ιδιαιτέρως δύσκολο, αλλά ευτυχώς όχι ακατόρθωτο. Φυσικά έχει το τίμημα του, που για την κάθε μια γυναίκα επιχειρηματία είναι διαφορετικό, αλλά αναμφισβήτητα βαρύ. Πολλές φορές έχεις την αίσθηση ότι ακροβατείς σε μια λεπτή γραμμή, ότι βρίσκεσαι στην μέση και δυο δυνάμεις σε τραβάνε προς αντίθετους πόλους, και χρειάζεται υπερπροσπάθεια για να ισορροπήσεις και να μην καταρρεύσεις παρασύροντας μαζί σου ότι υπάρχει από την μια ή την άλλη πλευρά.

Η ανάγκη σωστού προγραμματισμού, η αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου, η ταυτόχρονη ενασχόληση με πολλά διαφορετικά πράγματα, η δυνατότητα να βρίσκεις άμεσες και πρακτικές λύσεις που ικανοποιούν με κάποιο τρόπο αντίθετες πλευρές, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις στην πολυπλοκότητα και το πλήθος των καθημερινών απαιτήσεων επιχείρησης και οικογένειας. Η γυναίκα επιχειρηματίας που καλείται να λειτουργήσει στα πλαίσια αυτών των ρόλων χρειάζεται να είναι συνειδητοποιημένη και η δέσμευση της προς την οικογένεια, αλλά και προς την επιχείρηση να είναι το ίδιο ισχυρή.

Επίσης, χρειάζεται να έχει την υποστήριξη τόσο του οικογενειακού, όσο και του επαγγελματικού της περιβάλλοντος, κάτι που στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει πάντα, και που την επιφορτίζει σωματικά, πνευματικά και ψυχικά. Το να μπορέσει να συνεργαστεί ομαλά και αποδοτικά εντός της επιχείρησης, είναι εξίσου σημαντικό με το να βοηθηθεί ή να συνεργαστεί με τους καταλλήλους ανθρώπους για την φροντίδα της οικογένειας και αναφέρομαι κυρίως στην ανατροφή των παιδιών, όπως και με το να μοιράσει αρμοδιότητες και να εμπιστευτεί. Η συνεργασία και η οργανωτικότητα αποτελούν βασικότατη προϋπόθεση για να μπορέσει να ανταπεξέλθει η γυναίκα επιχειρηματίας στον όγκο, στην πολυπλοκότητα και την διαφορετικότητα των υποχρεώσεων που συνεπάγεται η επιχείρηση, η οικογένεια και το σπίτι.

Την προηγούμενη εβδομάδα σε τηλεοπτική εκπομπή που πραγματεύονταν το αν θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι για την έκβαση της οικονομικής κατάστασης στην χωρά μας, μια νεαρή γυναίκα γραφίστας, η οποία τα τελευταία χρόνια αδυνατούσε να βρει δουλειά και να ασκήσει το επάγγελμα της, εξηγούσε πως αποφάσισε να κάνει στροφή προς την επιχειρηματικότητα και να κατασκευάσει χειροποίητα κοσμήματα. Ανέφερε, λοιπόν, ότι σαν άνθρωπος αγαπά ιδιαίτερα την δημιουργία, ότι ενημερώθηκε για τον χώρο του χειροποίητου κοσμήματος και βοηθήθηκε από μια φίλη, ότι παρακολούθησε κάποια σχετικά μαθήματα και εν τέλει, ξεκίνησε να αυτοαπασχολείται, στοχεύοντας σταδιακά να δημιουργήσει μια μικρή επιχείρηση.

Αλλαγή, λοιπόν! Η αλλαγή οδηγείται, είτε από το άρμα της ανάγκης, είτε από το άρμα της λύσης. Η νέα γυναίκα επιχειρηματίας πρέπει να είναι αποφασιστική, να τολμήσει και να μην φοβηθεί την αλλαγή. Στην περίπτωση που προανέφερα, η νεαρή γυναίκα τόλμησε την αλλαγή και γιατί υπήρχε ανάγκη, αλλά και γιατί βρήκε την λύση. Η ανάγκη, είτε είναι επιβίωσης, είτε οικονομικής ανεξαρτητοποίησης, είτε προσωπικής ανάπτυξης, είναι διάχυτη σήμερα στο οικοσύστημα μας. Οι λύσεις όμως; Οι λύσεις είναι πιθανότερο να βρεθούν και να αποδώσουν όταν εμπεριέχουν ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως: την δημιουργικότητα, την γνώση και την στήριξη. Το παράδειγμα της νεαρής γυναίκας που προανέφερα είναι εύγλωττο και αντιπροσωπευτικό: αγαπά την δημιουργία, ενημερώθηκε και βοηθήθηκε (δηλαδή στήριξη) και παρακολούθησε μαθήματα (δηλαδή γνώση). Δημιουργία – στήριξη – γνώση.

Ο καιρός των τίτλων έχει περάσει ανεπιστρεπτεί. Η γνώση είναι απαραίτητη, όχι όμως αποκλειστικά με την μορφή των πτυχίων και των τίτλων, αλλά με την ουσία της γνώσης, η οποία αποκτάται τόσο μέσω της εκπαίδευσης, αλλά και μέσω των εμπειριών, της προϋπηρεσίας, της καλλιέργειας δεξιοτήτων και ταλέντων, της δραστηριοποίησης, της συμμετοχής και της δικτύωσης. Ίσως στο παρελθόν οι γυναίκες να ήταν λίγο περισσότερο επαναπαυμένες σε σύγκριση με τους άντρες και να πίστευαν ότι το να διαθέτουν τα τυπικά προσόντα αποτελούσε ικανή συνθήκη για μια καλή επαγγελματική σταδιοδρομία. Κάτι τέτοιο μπορεί να ήταν κάποτε αρκετό για μια επαγγελματική αποκατάσταση συνώνυμη με την πρόσληψη στο δημόσιο, αλλά θεωρώ ότι δεν επαρκούσε ποτέ για να διακριθείς και να ανελιχτείς στον ιδιωτικό τομέα, πόσο άλλωστε για να επιχειρήσεις και να πετύχεις.

Η αλλαγή, λοιπόν, της νοοτροπίας αποτελεί σήμερα αδήριτο ανάγκη. Είναι επιτακτική συνολικά για το επιχειρείν, αλλά κυρίως, είναι απαραίτητη για την γυναίκα επιχειρηματία. Οι ιδέες, που είναι η πεμπτουσία της επιχειρηματικότητας, δεν μπορούν να εξασφαλιστούν μόνο με την συσσώρευση της ακαδημαϊκής γνώσης. Οι ιδέες και τα οράματα για να εκκολάπτουν χρειάζεται συνδυασμός γνώσης, πάθους, αγάπης για δημιουργία, εμπειριών, δεξιοτήτων. Η στήριξη είναι επίσης, ουσιαστικότατη, ιδίως για το ξεκίνημα της επιχειρηματικότητας. Η νέα γυναίκα επιχειρηματίας σήμερα πρέπει συνειδητά να αναζητήσει αυτήν την στήριξη, είτε πρόκειται για υλική ή άυλη στήριξη. Οι ιδέες και τα σχέδια που παρουσιάζουν επιχειρηματικό ενδιαφέρον μπορούν πλέον να χρηματοδοτηθούν κάπως ευκολότερα, το πλήθος των φορέων και των δράσεων που παρέχουν ενημέρωση, συμβουλευτική, mentoring, δικτύωση αυξάνονται ταχέως, και οι επιτυχημένες γυναίκες επιχειρηματίες είναι ολοένα και περισσότερες και μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πρότυπα και να εμπνεύσουν ή να εμψυχώσουν τις νεότερες.

Άφησα για το τέλος να αναφερθώ στο πως αποφάσισα εγώ να ασχοληθώ με την επιχειρηματικότητα. Θεωρητικά, λοιπόν, είχα την επιλογή και την δυνατότητα να αποφασίσω τι θέλω να σπουδάσω, με τι θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά, αν θέλω να συμμετέχω στην οικογενειακή επιχείρηση ή όχι, ακόμα-ακόμα αν θέλω να εργαστώ. Έχοντας μεγαλώσει, όμως, μέσα σε μια οικογένεια που θεωρούσε την επιχείρηση αν όχι κομμάτι της, τουλάχιστον προέκταση της, μου ήταν αδιανόητο να μην συμμετέχω σε αυτήν, από ένα προσωπικό αίσθημα καθήκοντος και δέσμευσης προς την οικογένεια, και κατά προέκταση προς την επιχείρηση. Αυτή η συναισθηματική δέσμευση δεν είναι αυτονόητη, αλλά καλλιεργείται και κτίζεται. Η ενασχόληση μου με την επιχείρηση δεν ξεκίνησε στα 25 που τέλειωσα τις σπουδές μου, ή στα 30 που θεωρούνταν τότε μια καλή ηλικία για να κάνεις το επαγγελματικό σου ξεκίνημα, αλλά πολύ νωρίτερα, από τότε που ήμουν έφηβη και καθ΄ όλη την διάρκεια των σπουδών μου. Και σε αυτή την δέσμευση θέλω να σταθώ ιδιαιτέρως και θέλω να επισημάνω ότι είναι καθοριστικότατη για το επιχειρείν.

Όταν, λοιπόν, αποφάσισα να σπουδάσω οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων, σπουδές που θα με βοηθούσαν στην μετέπειτα επιχειρηματική μου δραστηριότητα, αισθανόμουν ότι ναι μεν κάνω το σωστό, αλλά ίσως όχι αυτό που θέλω πραγματικά, μιας και με ενδιέφεραν άλλες επιστήμες. Όμως, καθώς ξεκίνησα να αναλαμβάνω πλέον ευθύνες, να παίρνω αποφάσεις, να σχεδιάζω και να υλοποιώ και έχω απτά αποτελέσματα των προσπαθειών μου, όταν δηλαδή άσκησα την επιχειρηματικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της, ακόμα κι όταν αντιμετώπισα προβλήματα και βρήκα επιτυχημένες ή αποτυχημένες λύσεις, διαπίστωσα με πολύ ενθουσιασμό ότι τελικά δεν θα ήθελα να κάνω τίποτα άλλο στην ζωή μου, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που ενέχει το επιχειρείν. Θέλω, λοιπόν, να επισημάνω ότι η επιχειρηματικότητα επιβάλει στον επιχειρηματία την δέσμευση με την ιδέα και το όραμα της επιχείρησης, την αγάπη για αυτό που παράγει ή προσφέρει, το πάθος για εξέλιξη και την αφοσίωση στην οντότητα της επιχείρησης. Και οι έννοιες αυτές μπορεί να είναι προαπαιτούμενες, δεν είναι όμως αυτονόητες.

Η δέσμευση και η αφοσίωση συνήθως δημιουργείται από την αρχή της επιχειρηματικής δραστηριότητας, ή ακόμα και προγενέστερα, από την σύλληψη της ιδέας, αλλά μπορεί να αναπτυχτεί και αφού εκτεθείς πρώτα στην άσκηση της επιχειρηματικότητας, όπως στην περίπτωση μου. Το βέβαιο είναι ότι καλλιεργείται και κτίζεται σταδιακά και συνειδητά. Ακόμα και το λάθος και η αποτυχία αποτελούν πρόκληση για την επιχειρηματία και πολλές φορές μάλιστα μπορεί να είναι σημαντικός σταθμός σε μια κατά τα άλλα επιτυχημένη πορεία, αν μπορεί να διδαχτεί από τα λάθη και τις αποτυχίες και να δημιουργήσει ενσυναίσθηση.

Η γυναίκα επιχειρηματίας πιστεύω πως αναπτύσσει μια πολύ ισχυρή δέσμευση με την επιχείρηση, γιατί εκτός από την δημιουργικότητα και το πνεύμα ομαδικότητας που την χαρακτηρίζουν, ταυτόχρονα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στο αίσθημα της αυτοπραγμάτωσης σε σχέση με τα οικονομικά κίνητρα και έχει ένα πιο ήπιο, επικοινωνιακό και αποκεντρωτικό στυλ διοίκησης. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία μιας επιχείρησης που στηρίζει και στηρίζεται στον ανθρώπινο παράγοντα και ως εκ τούτου, η αφοσίωση και το πάθος καθίστανται συνώνυμα της επιχειρηματικότητας και κατ’ επέκταση της επιτυχίας.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι μετά δεκαπέντε και πλέον χρονιά εμπειρίας καλούμαι να απαντήσω στο σαιξπηρικού ερώτημα «to be or not to be», στο αν, δηλαδή, σήμερα πρέπει ή αν αξίζει μια νέα γυναίκα να επιχειρήσει. Απαντώντας, δεν θα αναφερθώ στο αυτονόητο γεγονός ότι η ελληνίδα γυναίκα πλέον δραστηριοποιείται ενεργητικότερα με την επιχειρηματικότητα ή ότι οι συνθήκες για την συμμετοχή της γυναίκας αλλάζουν προς το καλύτερο ή το δικαιότερο. Όπως δεν θα αναφερθώ καθόλου σε παράγοντες, όπως η γραφειοκρατία, η φορολογία, το θεσμικό πλαίσιο, η έλλειψη δικαιοσύνης και αξιοκρατίας, η πρόσβαση στα κεφάλαια, το ασταθές οικονομικό και πολίτικο κλίμα και όλες τις άλλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει οποιοσδήποτε θέλει να επιχειρήσει στην Ελλάδα, μιας και θεωρώ ότι αυτά τα εμπόδια είναι κοινά τόσο για τον άντρα, όσο και για την γυναίκα επιχειρηματία.

Η επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να διαχωρίζεται σε φύλα. Είναι όμως δόκιμο να διακρίνουμε τις ιδιαιτερότητες, τις διαφορές και τις ομοιότητες στον τρόπο που ασκούν την επιχειρηματικότητα άντρες και γυναίκες, γιατί αυτό ενδεχομένως να μπορούσε να μας προσφέρει χρήσιμα ευρήματα συνολικά για την επιχειρηματικότητα, αλλά και για την καλύτερη συνεργασία των δυο φύλων μεταξύ τους. Θα επισημάνω και πάλι ότι θεωρώ πως σε αρκετές περιπτώσεις η γυναίκα επιχειρηματίας πρέπει να δουλεύσει σκληρότερα ή αποδοτικότερα για να αναγνωριστεί και να εδραιωθεί στην ανδροκρατούμενη, ακόμα, επιχειρηματική αρένα. Αλλά, πιστεύω ακράδαντα, ότι πρωταρχικής σημασίας για την απόφαση μιας γυναίκας να γίνει επιχειρηματίας δεν μπορεί να είναι τα όποια εμπόδια, προκαταλήψεις και στερεότυπα, αλλά η δίκη της προσωπική, συνειδητή και σταθμισμένη απόφαση να εισέλθει στον επιχειρηματικό στίβο. Αν η γυναίκα διαθέτει την ιδέα, το όραμα, την επιμονή, την δέσμευση, τις αντοχές και την αποτελεσματικότητα, δεν μπορεί η ιδιότητα του φύλου να υπερνικήσει αυτά τα χαρακτηριστικά και να καθορίσει την επαγγελματική πορεία της. Αλλά έστω κι αν επιτρέψει την ιδιότητα του φύλου να εξελιχθεί σε εμπόδιο, τότε θεωρώ πως αυτό θα αποτελέσει τροχοπέδη και ίσως και τον λόγο αποτυχίας της ως επιχειρηματία.

Μη γνωρίζοντας τι μου επιφυλάσσει το μέλλον επιχειρηματικά, και παρά το τόσο αντίξοο επιχειρηματικό κλίμα μέσα στο οποίο δραστηριοποιούμαι τα τελευταία χρόνια, δηλώνω συνειδητά ότι προσωπικά αν ξαναέκανα τις επιλογές μου, θα ήταν και πάλι οι ίδιες. Πιστεύω και ελπίζω στις νέες γυναίκες που μπορούν να αντεπεξέρχονται δημιουργικά ή καινοτόμα στις προκλήσεις, που επιζητούν την επιτυχία όχι απαραίτητα και μόνο με λογιστικούς όρους, που δεν διστάζουν να δουλέψουν σκληρά, που κατέχουν την γνώση και τις ικανότητες και επιθυμούν να συνεργαστούν και να συγκριθούν με τους άντρες, που εμπιστεύονται τον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους, που δεν φοβούνται το ρίσκο και την αποτυχία. Έχω, λοιπόν, υψηλές προσδοκίες από αυτή τη γενιά των νέων γυναικών και θεωρώ ότι ναι μεν ο επιχειρηματικός κόσμος δεν είναι ένας κόσμος «αγγελικά πλασμένος» στον οποίο όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να στραφούμε, αλλά παρ΄ όλα αυτά αξίζει τον κόπο να το επιχειρήσουν όσοι μέσα από την επιχειρηματικότητα μπορούν να ικανοποιήσουν την προσωπική τους ανάγκη για ανάπτυξη, για δράση και για δημιουργία.

Αναμφισβήτητα, ούτε οι συνθήκες είναι ιδανικές, ούτε ο δρόμος που έχει να διασχίσει η νέα γυναίκα επιχειρηματίας είναι ανεμπόδιστος. Από την άλλη όμως, πότε στο παρελθόν δεν υπήρξε καλύτερη περίοδος για την γυναίκα επιχειρηματία και ακόμα και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα κίνητρο. Η νέα γυναίκα επιχειρηματίας μπορεί να χρειαστεί να αποτύχει και μια και δυο και τρεις φορές μέχρι να γευτεί τους καρπούς της όποιας επιτυχίας, αλλά αν μη τι άλλο, και το γεγονός και μόνο ότι θα μπορεί στο τέλος της ημέρας να πει «I did it in my way», είναι ένα ανεκτίμητο πλεονέκτημα.

Το παρών κείμενο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα epixeiro.gr στις 24.01.13

Σε αυτόν τον σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τη δημοσίευση.

Επιχειρηματικότητα, μια “σανίδα προσωπικής ελευθερίας”

382f5064c8b02b498c708177f6cb1b15_L

Το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου συνδιοργανώθηκε στην Θεσσαλονίκη από την Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Α.Τ.Ε.Ι.Θ. και το American College of Thessaloniki, το IDEA SLAM, ένα πρωτότυπο StartUp & Pitching Workshop, όπου συμμετείχαν φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης οχτώ ιδρυμάτων της Βόρειας Ελλάδας.

altΣτην εκδήλωση είχα την χαρά και την τιμή να παραβρεθώ ως Mentor, μιας και κατά την διάρκεια του workshop οι φοιτητές, σχηματίζοντας επταμελείς ομάδες επέλεγαν μια επιχειρηματική ιδέα την οποία επεξεργάζονταν με την καθοδήγηση των μεντόρων και έπειτα την παρουσίαζαν έχοντας στην διάθεση τους δυο λεπτά και στο τέλος ακολουθούσε η κριτική και τα σχόλια των μεντόρων, των εισηγητών και των υπόλοιπων ομάδων. Ένα είδος «προσομοίωσης» Pitching που ήταν άκρως ενδιαφέρον για όλους όσους συμμετείχαν, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα.

Παραβρέθηκα στην εκδήλωση φοβούμενη ότι ίσως να πρόκειται για μια ακόμα δράση για την επιχειρηματικότητα, από αυτές που τα τελευταία χρόνια καλώς μεν διοργανώνονται, αλλά από την άλλη, ίσως να τείνει να χαθεί το μετρό, δημιουργώντας ένα trend, μια μόδα ή έναν ιδιότυπο «πληθωρισμό» δράσεων που περιορίζονται στην θεωρητική προσέγγιση της επιχειρηματικότητας, κάτι που σίγουρα δεν αρκεί και σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως να μοιάζει με κακόγουστο αστείο: όλοι μιλούν για επιχειρηματικότητα, αλλά κανένας δεν (το) επιχειρεί!

Η πρώτη ευχάριστη έκπληξη ήταν το γεγονός ότι διαψεύστηκαν οι φόβοι μου, αφού η εκδήλωση κάθε άλλο παρά περιορίστηκε στην έκφραση θεωρητικών απόψεων και ευχολογίων για την επιχειρηματικότητα. Οι ομιλητές ήταν σύντομοι και περιεκτικοί και ιδίως η βιωματική εισήγηση του Dr. Βασίλη Νικολόπουλου, του οίκο-καινοτόμου νέου επιχειρηματία της ενεργειακής πληροφορικής και CEO της Intelen (μιας από της πιο δυναμικές και αναπτυσσόμενες ελληνικές StartUps που έχει ήδη αντλήσει επενδυτικά κεφαλαία), ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία για το νεανικό ακροατήριο, το οποίο πιθανότατα «εμπνεύστηκε» από την τόσο ουσιώδη εμπειρία του στον χώρο των StartUps και του Pitching.

Δεύτερη και μεγαλύτερη έκπληξη: οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, όλοι αυτοί οι νεαροί προπτυχιακοί και μεταπτυχιακού φοιτητές που συνεισέφεραν στην εκδήλωση με την διάθεση, τον ενθουσιασμό, την αισιοδοξία, τις ιδέες και τις προσδοκίες τους από το workshop. Νέα παιδιά που επέλεξαν να περάσουν το Σάββατο τους εντός της ακαδημαϊκής κοινότητας, ερχόμενοι σε επαφή με την επιχειρηματική κοινότητα, κάνοντας κάτι καινούργιο ή διαφορετικό, ψάχνοντας ίσως μια διέξοδο, αναζητώντας εμπειρίες και ιδέες που ενδεχομένως να μπορέσουν να τους εμπνεύσουν, να τους εκφράσουν, να τους υποκινήσουν και να τους βοηθήσουν να πάνε ένα βήμα παραπέρα. Νεαροί φοιτητές στην πλειοψηφία τους «ανησυχία μυαλά», προβληματισμένοι αλλά όχι απαισιόδοξοι, με γνώσεις και άποψη, με global οπτική, με θάρρος να μπορούν να σταθούν όρθιοι μπροστά σε ένα ανοίκειο κοινό και να υποστηρίξουν με πάθος, ενθουσιασμό και “φρέσκια” ματιά την όποια επιχειρηματική ιδέα τους.

Βγαίνοντας από την Bissell Library του Anatolia College, κυριολεκτικά έχοντας ένα χαμόγελο αισιοδοξίας, δεν μπόρεσα να αποφύγω ούτε τον προβληματισμό, αλλά ούτε τον παραλληλισμό. Αναλογιζόμενη την αντίστοιχη περίοδο της ζωής μου πριν από 10-15 χρόνια, δεν μπόρεσα να ανακαλέσω σχεδόν κανένα πρόσωπο από τον κύκλο των συμφοιτητών και φίλων (ως επί το πλείστον με υπόβαθρο σπουδών οικονομίας και διοίκησης), που είχε πραγματικά την φιλοδοξία να γίνει επιχειρηματίας. Και αυτά τα ελάχιστα πρόσωπα που ανακάλεσα, είτε είχαν μια πολύ συγκεχυμένη (έως και στρεβλή) εικόνα για την επιχειρηματικότητα, είτε ήταν ιδιάζοντες οι λόγοι ή οι συνθήκες που τους ωθούσαν στην επιχειρηματικότητα. Για την υπόλοιπη συντριπτική πλειοψηφία, η επαγγελματική φιλοδοξία περιορίζονταν τότε σε τρεις λέξεις: διευθυντής – προϊστάμενος – υπεύθυνος, οπουδήποτε στον δημόσιο τομέα (και μόνο). Αν «εξαντλούσαν κάθε μέσο» και εφόσον αυτό δεν ευωδούσε, το «εναλλακτικό σενάριο» ήταν κάποια τράπεζα και το «κακό σενάριο» περιλάμβανε την πρόσληψη σε κάποια επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα. Οι λέξεις επιχειρηματικότητα και επιχειρηματίας δεν περιλαμβάνονταν στο λεξιλόγιο τους….

Σκέφτομαι, λοιπόν, πως μπορεί να συμβαίνει ότι λυπηρό συμβαίνει σε οικονομικοπολιτικό επίπεδο, αλλά οφείλουμε να ομολογήσουμε ταυτόχρονα ότι επιτέλους κάτι αλλάζει. Με αργούς ρυθμούς, μέσα από δύσκολες διαδικασίες, με επίπονες εμπειρίες, αλλά σίγουρα κάτι αλλάζει. “Η αλλαγή οδηγείται από την ανάγκη και τις λύσεις” ανέφερε η Andrianne Thrash στο workshop, και στην περίπτωση της χώρας μας η ανάγκη είναι αυτή που μονομερώς σύρει το όχημα της αλλαγής, μιας και οι λύσεις ίσως να αργούν ακόμα. Αλλά έστω και έτσι, πρόκειται περί αλλαγής. Παρακολουθώντας αυτά τα νέα παιδιά, θέλω ή έχω ανάγκη να πιστεύω ότι αυτό το περιβόητο «κάτι» που επιτέλους αλλάζει είναι η νοοτροπία, γιατί σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μέλλον, μπορεί όχι στρωμένο με ροδοπέταλα, αλλά σίγουρα υπάρχει.

Προσφεύγοντας στην γνωστή ιστορία με το δάσος και το δέντρο, αναρωτιέμαι πως θα ήταν αν αυτή την φορά μας ζητούσαν το αντίστροφο: να ξεχάσουμε το δάσος και να δούμε το δέντρο. Το δάσος ειναι καμμένο ολοσχερώς. Μην ρωτήσετε αν η καταστροφή του οφείλεται σε εμπρησμό ή σε ανθρώπινο λάθος, σε αμέλεια εγκληματική ή άδολη. Μην ρωτήσετε αν η καταστροφή του συντελέστηκε βάσει σχεδίου, αν έγινε κατ´ εξακολούθηση ή αν υπήρχαν ελλιπή μέτρα προφύλαξης. Μην ψάξετε να βρείτε αν οι ένοχοι ήταν πολλοί, λίγοι, όλοι. Μην αναλώνεστε για το αν βρέθηκαν τελικά οι ένοχοι ή αν αποδόθηκαν ευθύνες, εκτοξεύοντας κατηγορίες δεξιά και αριστερά. Το δάσος είναι καμένο εδώ και χρόνια και αυτό δυστυχώς δεν αλλάζει.

Ξεχάστε, λοιπόν, το καμένο δάσος και σκύψετε πάνω από το δέντρο, ή τέλος πάντων, πάνω από αυτά τα λιγοστά δέντρα που σε αυτό το καμένο οικοσύστημα καταφέρνουν να φυτρώνουν και τώρα αγωνίζονται να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν. Πρέπει να τα ποτίσουμε, να τα παρέχουμε λίπασμα και βιταμίνες, να διασφαλίσουμε συνθήκες ικανές για να ευδοκιμήσουν, να καλλιεργήσουμε και πάλι από την αρχή το οικοσύστημα τους. Οι ρίζες τους ίσως να είναι ισχνές ακόμα, ο κορμός τους ανίσχυρος, αλλά είναι γεμάτα κλαδιά και τα φύλλα τους είναι υγιή. Πιθανόν κάποια από αυτά να έχουν ήδη ανθίσει. Αν τα προστατεύσουμε και έχουμε υπομονή και επιμονή, θα μπορέσουν να φουντώσουν και να αναπτυχθούν, να βγάλουν καρπούς. Και αυτούς τους καρπούς τους έχουμε ανάγκη. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Ας αναλογιστούμε το μέγεθος της ανάγκης αυτής και ας πράξουμε ανάλογα ως σύνολο, αλλά και ο καθένας μας ξεχωριστά στον βαθμό ευθύνης που του αναλογεί.

Ο Dr. Φάνης Βάρβογλης ανέφερε στον χαιρετισμό της εκδήλωσης ότι η επιχειρηματικότητα είναι μεταξύ άλλων, μια “σανίδα προσωπικής ελευθερίας” και θα συμφωνήσω απόλυτα, παρά τις οποίες αναμφισβήτητες αντιξοότητες ενέχει το εγχείρημα του επιχειρείν, ιδίως στις μέρες μας. Ταυτόχρονα, όμως, αποτελεί και μια «σανίδα σωτηρίας» για κάθε παραπαίουσα οικονομία. Είτε, λοιπόν, αντιμετωπίζουμε την επιχειρηματικότητα σαν «σανίδα ελευθερίας» είτε σαν «σανίδα σωτηρίας», το μόνο βέβαιο είναι ότι πρέπει να πιαστούμε γερά από αυτή, πριν να είναι πολύ αργά….

 

Της Φωτεινής Κ. Χατζηευστρατίου

 

Το παρών κείμενο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα epixeiro.gr στις 04.12.12

Σε αυτόν τον σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τη δημοσίευση.

Σε οικογενειακές επιχειρήσεις τα κοινωνικά στερεότυπα επηρεάζουν ακόμη τη διαδικασία διαδοχής από γυναίκες

succession_planning_1-resized-600

 

Είτε σκεπτόμενοι εμπειρικά είτε λαμβάνοντας υπόψη στατιστικά στοιχεία ερευνών όπως η πρόσφατη του διεθνούς ελεγκτικού οίκου Grant Thorton, είναι κοινός τόπος ότι το συντριπτικό ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων (μεγαλύτερο του 80%) είναι οικογενειακές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές χαρακτηρίζονται από ένα ευρύ φάσμα συστήματος διοίκησης, μπορεί δηλαδή να ανήκουν και να διοικούνται εξ ολοκλήρου από την οικογένεια, να διοικούνται μερικώς από την οικογένεια, αλλά να ανήκουν εξ ολοκλήρου σε αυτήν ή να ανήκουν μερικώς στην οικογένεια, αλλά να διοικούνται αποκλειστικά από αυτήν. Τα γενικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα των επιχειρήσεων αυτών συνίστανται στο ότι είναι νέες, κυρίως μικρομεσαίες, έχουν βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό και έχουν τον έλεγχο του συστήματος διαχείρισης και διοίκησής τους.
Υποφέρουν συνήθως από ενδογενή προβλήματα, όπως ο αλτρουισμός, ο αυτοέλεγχος και ο οπορτουνισμός του ιδιοκτήτη από τη μια πλευρά και ο διαχειριστικός οπορτουνισμός των διαδόχων από την άλλη, οι κακές διαχειριστικές επιλογές και οι ηθικοί κίνδυνοι που προκαλούνται από την έλλειψη καθαρών και σαφώς καθορισμένων αρμοδιοτήτων, στόχων, στρατηγικής και συστήματος διοίκησης.

Οι οικογενειακές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τις ίδιες επιχειρησιακές προκλήσεις όπως οι άλλες επιχειρήσεις (διατήρηση βιωσιμότητας, αύξηση κερδοφορίας, διαχείριση ταμειακών ροών, ανάπτυξη σε νέες αγορές, παροχή ικανοποιητικής απόδοσης επένδυσης για τους ιδιοκτήτες τους), όμως παράλληλα διαθέτουν ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: αποτελούν ένα αναπόσπαστο δυαδικό σύστημα, μια ενιαία μονάδα, αυτή της οικογένειας – επιχείρησης. Επιπλέον, αν αναλογιστεί κανείς ότι η κάθε μια οικογενειακή επιχείρηση έχει τη δική της ιδιοκτησιακή δομή, τότε προστίθεται αναμφισβήτητα ένα επιπλέον στοιχείο ιδιαιτερότητας, μοναδικότητας και πολυπλοκότητας. Η αντιμετώπιση αυτών των ιδιαίτερων προκλήσεων γίνεται σε καθεστώς έντονης οικογενειακής υποκειμενικότητας και συναισθηματικής φόρτισης. Ορισμένες φορές αυτός ο αυξημένος βαθμός υποκειμενικότητας και συναισθηματικής φόρτισης καθιστά πολύ δύσκολη για κάθε οικογένεια την ανάπτυξη και εισαγωγή των απαιτούμενων διαδικασιών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Η διαδοχή στις κορυφαίες διοικητικές θέσεις μιας επιχείρησης είναι ένα κρίσιμο γεγονός σε οποιονδήποτε τύπο επιχείρησης. Στην περίπτωση των οικογενειακών επιχειρήσεων αυτό το γεγονός μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντικό, καθώς τόσο η διεθνής βιβλιογραφία όσο και η ιστορία καταδεικνύουν ότι ο στόχος του ιδρυτή, που δεν είναι άλλος από τη μεταβίβαση της επιχείρησης στην επόμενη γενιά, μπορεί να υπονομευθεί τόσο από τα συμφέροντα της οικογένειας κατά τη στιγμή της διαδοχής όσο και από την έλλειψη προγραμματισμού και στρατηγικής αναφορικά με τη διαδοχή.

Σε αυτό το κρίσιμο ορόσημο κάθε οικογενειακής επιχείρησης, που συχνά καθορίζει τη μετέπειτα βιωσιμότητά της και τις περισσότερες φόρες αποτελεί μια διαδικασία φορτισμένη και επίπονη, λόγω του ότι σηματοδοτεί το τέλος μιας πορείας (αυτής του ιδρυτή) και την απαρχή μιας νέας (αυτής του διαδόχου), κρίνεται σκόπιμο να διερευνηθεί ο ρόλος και η αντιμετώπιση της γυναίκας επιχειρηματία ή στελέχους των ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων, που εκφράζεται κυρίως μέσα από το πρόσωπο της κόρης του ιδρυτή/επιχειρηματία και που συνιστά δυνητικό διάδοχο.
Μέχρι πρόσφατα η διαδοχή των οικογενειακών επιχειρήσεων αποτελούσε μια διαδικασία που κυριαρχούνταν από άνδρες, με την έννοια ότι γενικά παρατηρείται μια επικράτηση στερεοτύπων ή αλλιώς μια έμφυλη προκατάληψη απέναντι στις γυναίκες, αλλά και απέναντι σε κάθε μέλος της οικογένειας που δεν είναι αρσενικό (π.χ., σύζυγοι, αδελφές κ.λπ.). Οι Keating and Little (1999) υποστήριξαν ότι το φύλο είναι ο πιο σημαντικός – καθοριστικός παράγοντας στη διαδοχή και στην περίπτωση των γιων σε σχέση με τις κόρες, συχνά οι κόρες αντιμετωπίζουν αδικαιολόγητους φραγμούς στην επιλογή τους ως διάδοχοι.

Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι, ως επί το πλείστον, δεν αναγνωρίζονταν η αξία και η συμβολή της γυναίκας (συνήθως κόρης) στην επιχείρηση. Και αυτό συνέχιζε να υπάρχει ακόμα και όταν οι κόρες είχαν εργαστεί πολλά χρόνια σε αυτές τις επιχειρήσεις, είχαν ένα αποδεδειγμένο ιστορικό σημαντικών επιτευγμάτων εντός ή εκτός επιχείρησης και είχαν καλύτερα προσόντα όσον αφορά την εκπαίδευση, την κατάρτιση και την εμπειρία συγκρινόμενες με τους άντρες που είχαν επιλεγεί για διάδοχοι. Χαρακτηριστικά ο Dumas (1989) ανέφερε ότι κόρες ήταν «|αόρατες ως υποψήφιοι διάδοχοι».

Συνήθως οι κόρες ήταν υποψήφιες για τη διαδοχή της οικογενειακής επιχείρησης μόνο εν απουσία των γιων ή σπανίως όταν ήταν πρωτότοκες ή όταν η ίδρυση και η διοίκηση ανήκε σε γυναίκα (π.χ. τη μητέρα τους). Ακόμα κι έτσι, η διαδοχή για την κόρη δεν ήταν πάντα εξασφαλισμένη και χρειαζόταν να αποδείξει ότι είναι έτοιμη να προωθήσει από μόνη της τη δική της υποψηφιότητα για την ανάληψη της οικογενειακής επιχείρησης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι κόρες μπορούν ακόμα να παρακαμφθούν από έναν αρσενικό διάδοχο «εσωτερικό υποκατάστατο – σχεδόν οικογενειακό μέλος» όπως είναι ένας γαμπρός, δηλαδή ο σύζυγος της κόρης (Royer et al., 2008). Οι γαμπροί συχνά αναμένονταν να ενταχθούν στην οικογενειακή επιχείρηση και μπορούσαν να θεωρηθούν ως φυσικοί υποψήφιοι για τη διαδοχή, ακόμη και αν ήταν λιγότερο ικανοί από τις θυγατέρες. Στις κόρες, σε αντίθεση με τους γιους, σπάνια δίνονται τα ίδια πλεονεκτήματα ή η ίδια ώθηση για μια καριέρα στην οικογενειακή επιχείρηση (μέσω της τυπική εκπαίδευσης και των επαγγελματικών ευκαιριών στον τομέα στον οποίο η οικογενειακή επιχείρηση δραστηριοποιείται). Μια τέτοια προετοιμασία «νομιμοποιούσε» τους γιους ως διαδόχους της επιχείρησης, ενώ παράλληλα έκανε τις κόρες να είναι «αόρατες» (Curimbaba, 2002).
Εμπειρικές μελέτες σε ελληνικές οικογενειακές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις διάφορων κλάδων παρατήρησαν ότι οι γυναίκες διάδοχοι μπορεί να αντιμετωπίζονται ακόμα και σήμερα ως «προσωρινή προσθήκη» στην οικογενειακή επιχείρηση ή απλώς ως «βοηθητικά/επικουρικά μέλη», ενώ συνήθως αξιολογούνται διαφορετικά όσον αφορά τις επιλογές εργασίας-προσωπικής ζωής. Συχνά συναντάμε κόρες να βρίσκονται εντός της επιχείρησης για να βοηθήσουν κυρίως διοικητικά ή γραμματειακά, υποτιμώντας έτσι τις ικανότητές τους.

Λίγο ακόμα πιο παλιά, παρατηρούσαμε μέχρι και περιπτώσεις όπου ο αποκλεισμός των γυναικών-κορών συνδεόταν με την «υλική εξαργύρωση» της συμμετοχής τους στην οικογενειακή επιχείρηση. Στις κόρες μπορεί να δίνονταν χωρίς εναλλακτική επιλογή χρηματικές παροχές από τα κέρδη των επιχειρήσεων για να στηρίξουν τον τρόπο ζωής τους (περιλαμβανομένων ακίνητης περιουσίας, χρηματικών διαθέσιμων και άλλων προνομίων για να έχουν υψηλό επίπεδο ζωής). Στις περιπτώσεις αυτές τα οικονομικά οφέλη μπορεί ακόμη και να παρέχονται ως κίνητρα-αντάλλαγμα στις κόρες για να μείνουν μακριά από την οικογενειακή επιχείρηση.
Οι λόγοι που ερμηνεύουν τις έμφυλες διαφορές και τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών δυνητικών διαδόχων των ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων ταυτίζονται κατά πολύ με αυτούς που ερμηνεύουν την ελλιπή παρουσία των γυναικών στις ανώτερες διευθυντικές θέσεις και στη διοίκηση επιχειρήσεων ειδικότερα. Ενδεικτικά θα μπορούσαν να κατονομαστούν λόγοι όπως οι κοινωνικοί και δομικοί παράγοντες κάθε χώρας, τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά τόσο των διαδόχων όσο και των ιδρυτών των επιχειρήσεων, τα κοινωνικά πρότυπα, ο επαγγελματικός προσανατολισμός, οι εκπαιδευτικές επιλογές και οι επιλογές σταδιοδρομίας των γυναικών.
Αν και κανείς, δυστυχώς, δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι τα παραπάνω φαινόμενα έχουν απαλειφθεί οριστικά και αμετάκλητα από την ελληνική οικογενειακή μικρομεσαία επιχείρηση, ωστόσο πρέπει να τονιστεί με βεβαιότητα ότι οι συνθήκες, οι περιορισμοί και οι προκαταλήψεις που αποτελούσαν φραγμούς για τη δυναμική παρουσία των γυναικών-κορών στις επιχειρήσεις αυτές μεταβάλλονται όλο και περισσότερο προς όφελός τους.
Σήμερα οι κόρες υποστηρίζονται από τις οικογένειές τους περισσότερο στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν καριέρα και έτσι μπορούν να εισέλθουν ευκολότερα στη διοίκηση της οικογενειακής επιχείρησης. Οι πιθανότητες οι κόρες να παραμείνουν «δομικά αόρατες» στην επιχείρηση δυστυχώς δεν έχουν εκλείψει, αλλά σίγουρα μειώνονται και αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες που οι γυναίκες διάδοχοι έχουν τις δυνατότητες και το σθένος να διεκδικήσουν συνειδητά ηγετικές θέσεις και δεν περιμένουν «να τους χαριστούν» μόνο και μόνο επειδή είναι φυσικοί απόγονοι του ιδρυτή της επιχείρησης.

Γενικά, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι οικογενειακές επιχειρήσεις που θέλουν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν και μετά την αποχώρηση του ιδρυτή τους (ή γενικότερα της προηγούμενης γενιάς διοίκησης) θα πρέπει να θέσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα υπεράνω των όποιων στερεοτύπων και των προκαταλήψεων και να ορίζουν τους διαδόχους τους με κριτήριο το αν οι διάδοχοι μπορούν να συμβάλουν στη συνέχιση και την πρόοδο της επιχείρησης, ασχέτως αν πρόκειται για γιους ή κόρες.

Η διατήρηση καλών ενδοοικογενειακών σχέσεων συμβάλλει αποφασιστικά στην επιλογή και αποδοχή των γυναικών διαδόχων, μιας και φαίνεται πως οι κόρες κατά τη διαδικασία διαδοχής κάνουν συνεχώς «διορθωτικές κινήσεις» προκειμένου να διαφυλάξουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας – επιχείρησης (D. Halkias, 2011).

Ένα ακόμα σημείο στο οποίο θα πρέπει να δώσουν μεγάλη προσοχή οι γυναίκες διάδοχοι των οικογενειακών επιχειρήσεων είναι τόσο η άρτια εκπαίδευση όσο και η πρώιμη αξιοποίησή τους μέσα στην επιχείρηση. Είναι αναμφισβήτητο ότι οι μελλοντικοί διάδοχοι των ελληνικών επιχειρήσεων, άνδρες ή γυναίκες, πρέπει πρωτίστως να αγαπούν την οικογενειακή επιχείρηση και να είναι δεσμευμένοι στο όραμα της συνέχισής της. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν κατηγορηματικά ότι για να επιτευχθεί αυτό τα παιδιά των οικογενειακών επιχειρήσεων πρέπει να αρχίσουν να εργάζονται στην οικογενειακή επιχείρηση από πολύ νεαρή ηλικία και μάλιστα να σταδιοδρομούν σε αυτήν ξεκινώντας από κατώτερες θέσεις, καθώς και ότι σπουδές των παιδιών αυτών πρέπει να εξυπηρετούν τις ανάγκες της επιχείρησης.

Συμπερασματικά καταλήγουμε ότι δυστυχώς ακόμα και σήμερα τα κοινωνικά στερεότυπα που επικρατούν στη χώρα μας δεν αφήνουν ανεπηρέαστη τη διαδικασία διαδοχής των ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων. Αν και υπάρχει σαφής ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στη διοίκηση/ηγεσία των οικογενειακών επιχειρήσεων και σε αυτό τον τομέα η αντιμετώπιση και ο ρόλος της γυναίκας διαφοροποιείται από αυτόν του άντρα.
Ο καθηγητής Αστέριος Κεφαλάς στο βιβλίο του «Οικογενειακές επιχειρήσεις στη νέα οικονομία» ορίζει ως διάδοχη, μια πολύπλοκη και μακροχρόνια διαδικασία που εμπεριέχει τρεις φάσεις, την πρώτη που ο ιδρυτής μεταβιβάζει τις αξίες του, τη δεύτερη που μεταβιβάζει την ηγεσία της επιχείρησης και την τρίτη που μεταβιβάζει την περιουσία. Η διαδοχή λοιπόν των οικογενειακών επιχειρήσεων δεν αποτελεί και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ένα απλό ζήτημα «μοιρασιάς» της περιουσίας ανάμεσα στους διαδόχους ή ως μια φυσική εξέλιξη της οικογενειακής επιχείρησης. Επίσης, δεν θα πρέπει να συνεχίσει να αποτελεί ένα πεδίο άσκησης διακρίσεων σε βάρος της γυναίκας-κόρης υποψήφιας διαδόχου.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να δουλέψουν και να συνεργαστούν και οι δύο γενιές της επιχείρησης, η απερχόμενη και η επερχόμενη, με όραμα τη διαιώνιση της οικογενειακής επιχείρησης, με κοινό στόχο τη μεταβίβαση των αξιών της, αλλά και την αξιοκρατική και ορθολογική αντιμετώπιση των μελών της. Για να ισχύσουν οι συνθήκες αυτές, προϋπόθεση αποτελεί αφενός ο συντεταγμένος προγραμματισμός της διαδοχής και αφετέρου η περαιτέρω ενδυνάμωση της γυναίκας και η διεκδίκηση όσων επιθυμεί να κατακτήσει μέσω της υιοθέτησης νέων, πιο συμμετοχικών, μη ιεραρχικών και ευέλικτων τρόπων διοίκησης και ηγεσίας.

Της Φωτεινής Κ. Χατζηευστρατίου,
Master in Business Administration (MBA) for Executives/University of Macedonia

 

Το ανωτέρω άρθρο δημοσιεύθηκε στην ημερήσια οικονομική εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ στις 31.07.12

Σε αυτόν τον σύνδεσμο μπορείτε να δείτε τη δημοσίευση.